AIK

AIK är förkortningen på Allmänna Idrottsklubben och är en av Sveriges äldsta idrottsföreningar. Vad som kan vara värt att nämna är att klubben har sin bas i Stockholm, vilket kan vara svårt att bedöma med tanke på att namnet inte innehåller någon ort eller stadsdel. AIK grundades den 15 februari år 1891 och bedriver idag verksamhet inom flera olika sektioner och specialidrottsföreningar. Två av de största sporterna som AIK har haft stora framgångar i är ishockey och fotboll.

Fotboll

AIK:s fotbollslag grundades år 1896 och sedan dess har de stått som vinnare ett flertal gånger i SM, Svenska cupen och Supercupen. Svenska mästare har de blivit 11 gånger. Första mästerskapet vann de år 1900 och den senaste säsongen de tagit hem var den som avgjordes år 2009. Förra säsongen (2013) var de återigen i final men lyckades tyvärr inte knipa guldet, utan slutade på en andra plats. Många anser att AIK kommer att bli riktigt farliga i år igen. Med spelare som Kennedy Igboananike och Nabil Bahoui är de definitivt ett lag att räkna med. Blir det inte guld för det revanschsugna laget  i år så blir det åtminstone en topplacering, så mycket vågar vi nog påstå.

Hockey

Hur ser det ut för AIK:s hockeylag då? Jo, under sina verksamma år har AIK lyckats kamma hem hela sju SM-guld i Elitserien. Just nu spelar de äntligen i Svenska Hockeyligan (föredetta Elitserien) igen, efter att ha spenderat ett flertal av 2000-talets säsonger i Hockeyallsvenskan. Under  säsong 2013/2014 har det däremot inte gått vägen för AIK och för tillfället ligger de längst ner i tabellen. Och mörkare blev det. I mitten på januari  gick Teemu Ramstedt ut med beskedet att han skulle lämna AIK och skriva kontrakt med HIFK Helsingfors. Och för bara några dagar sedan lämnade siste finsken, Esa Pirnes, laget för att spela för Kärpät. Många säger att AIK kommer att vara tvungna att lämna SHL och återigen spela i H-Allsvenskan nästa säsong.  Men vinden kanske vänder. Nyligen berättade laget att Michael Nylander, den 41-åriga forwarden som inte spelat i AIK sedan 1992, ska göra come back under SHL. Medan oddsen för en AIK-vinst sjunker hela tiden kan det leda till att någon tar hem storkovan om AIK gör en helomvändning.