Bekväm på fotbollsplan

Planerar du på att ta tag i fotbollsträningen från barndomen? Många vuxna, speciellt kvinnor, väljer bort idrotten när de blir tonåringar eller börjar studera hårt på universitetet. Men några år sedan kommer saknaden och man vill tillbaka till planen!

Under träningskläderna

Lägg lite fokus när du ska välja underkläder. Det blir varmt och svettigt på plan, du vill inte ha bomullsmaterial som absorberar svetten och kyler ned dig. Med funktionsmaterial får du underkläder som håller fukten borta och sitter bekvämt mot huden. För kvinnor är det också viktigt med en skön sport-bh som håller bysten på plats.

Skydd

Även om du ska börja med bara några enkla träningar är det bra om du införskaffar rätt skydd redan nu. Benskydd är det enda som står mellan dina smalben och den hårda marken. Och det är inte så skönt om en annan spelare råkar komma åt ditt smalben med fotbollsskorna.

Rätt skor

Det är klart att du ska ha fotbollsskor men det finns fler underkategorier du behöver sortera igenom. Det finns fem stora märkningar som täcker de vanligaste sulorna: FG, AG, HG, TF och IC.

  • FG – står för ”firm ground” och passar när du ska spela på naturgräs.
  • AG – står för ”artificial ground” och passar när du ska spela på konstgräs, har extra starka dobbar.
  • HG – står för ”hard ground” och passar på hård ytor som asfalt, ses ibland som en allroundsko.
  • TF – står för ”turf” och passar när du ska spela på grus, mindre dobbar för bättre grepp.
  • IC – står för ”indoor courts” och är alltså inomhusskor med platt och mönstrad sula istället för dobbar.