Chelseas väg till toppen

Vi skrev häromsistens om Londonderbyn där Chelsea var ett av lagen som nämndes och nu är det dags att prata om Londonklubben från dom finare kvarteren ytterligare en gång.

Den rike ryssens verk

Chelsea FC är fotbollsklubben som i början av 00-talet köptes upp av den stenrike oljemiljardären Roman Abramovitj som genast gjorde stora förändringar – på så sätt man kan förvänta sig av en oljemiljardär. Hela historien om Abramovitjs övertagande av Chelsea är faktiskt mycket intressant, inte minst med tanke på hans bakgrund. I en artikel på webbsporten.se som man kallar för ”Från föräldralös till miljardär” så berättas ryssens historia om hur han som treåring förlorat båda sina föräldrar, hur han hankade sig fram i sin ungdom och hur några avgörande händelser kom att förändra allt.

Det var när Sovjetunionen som den snabbtänkte ryssen hade möjlighet att trygga sin framtid för evigt. Roman var en av dessa som för vad som motsvarade mer eller mindre en tjugolapp köpte på sig värdebevis på sin arbetsplats, ett värdebevis som senare kunde bytas mot aktier. Detta skedde när dåvarande ryske ledaren Boris Jeltsin sjösatte en enorm privatisering av tidigare statliga incitament. Något som kanske inte ens Roman själv hade räknat med var att varenda en av de investerade tjugolapparna helt plötsligt var värda kring 90 miljoner kronor – och resten är som man brukar säga; historia.

För att inte bli långrandiga så kan vi väl kort också bara nämna i vilken utsträckning som lönebudgeten och spelarinköpsbudgeten faktiskt förändrades i samma stund som kontraktet var påskrivet. Till en början så gick klubben ut och sa att man så nära säsongsstart såklart inte skulle köpa in en massa nya spelare, utan att saker och ting skulle ske successivt.

Tre veckor och i snitt 50 spenderade miljoner om dagen senare så hade Abramovitj skrivit kontrakt med 11 nya spelare – han hade inte bara köpt ett lag, han hade också köpt ett helt nytt lag. Om det är något förutom sina miljarder som Roman blivit känd för så är det hans otålighet – framgången köpes om den inte kommer omgående.

Idag så leder Chelsea Premier League i stor stil och ser ut att kunna vinna ligatiteln för fjärde gången sedan Abramovic tog över klubben, det skulle i sådant fall bli den första sedan säsongen 2009/2010.