Djurgårdens IF

Djurgårdens Idrottsförening är en svensk alliansförening som funnits i över hundra år. Föreningen bildades så tidigt som den 12 mars år 1891 och idag ingår ett flertal olika föreningar inom olika sporter i Djurgårdens IF.

De två allra största sporterna som har Djurgården har representanter i är utan tvekan fotboll och ishockey. Båda lagen har haft stora framgångar i de allra högsta seriespelen i Sverige. DIF:s fotbollslag spelar just nu i Allsvenskan och ishockeylaget spelade i Elitserien (som numera går under namnet SHL) fram till säsong 2011/2012 då de tyvärr föll ur serien efter 35 års tid. I dagsläget spelar de i den näst högsta ishockey-serien som kallas för Hockeyallsvenskan, eller H-Allsvenskan. Djurgården IF är dock fortfarande det lag som vunnit flest SM-titlar. Totalt har de vunnit 16 titlar och sex utav titlarna vann de i SHL.

Fotbollslaget DIF har blivit svenska mästare hela 11 gånger och vunnit flera cuptitlar. Sitt första SM-guld kammade de hem redan år 1912 och de senaste vann de år 2005. År 2013 placerade sig laget på en sjunde plats. I årets säsong återstår det att se om de ska lyckas rycka upp sig och ta sig an utmaningen om en topplacering. Fansen är förstås riktigt taggade precis som de är varje säsong och de hoppas på att än en gång få jubla i segeryra.

Ett par kända DIF-spelare genom åren som säkert de flesta av oss någon gång har hört talas om är bland annat Sven Tumba (ishockey), Håkan Södergren (ishockey), Charles Berglund (ishockey), Gösta Sandberg (fotboll), Kim Källström (fotboll) och Yosif Ayuba (fotboll).