Fotboll och tipset

När man säger att man ska lämna in tipset så är det synonymt med att lämna in ett fotbollstips, stryktips eller måltips – så starkt förknippat är tippande i Sverige med fotboll.

Varför är det så populärt kan man undra? Antagligen därför att det är så enkelt att tippa, i synnerhet på stryktipset. Många lämnar in en så kallad stående rad och låter den gälla kanske i tio veckor, men då är det bara slumpen som som gör att man vinner, ingen kunskap om hur de olika lagen mår eller vad de just har presterat.

Tipset

Tippa med kunskap

Om man vill att slumpen ska spela så liten roll som möjligt i sitt tippande kan man lätt ta reda på hur mycket som helst om des olika lag som ingår i omgången. På bloggar och i dagstidningar finns mycket information om lagens form och skador som kan påverka utgången i de olika matcherna. Det finns även sajter som ger speltips. En sådan sajt är tippat.se, där kan man hitta mycket matnyttigt – inklusive var man finner de bästa oddsen. Dagstidningarna har inte bara förslag till tips utan de har även en inbördes tävling vilken tidning som prickar in flest rätt. Sydsvenskan vann säsongen 2012 och var naturligtvis mycket stolta över det. Det gör förstås att vill man ha stryktipsförslag så är Sydsvenskan tidningen att titta i.

Gardera med krysj

För att öka vinstchanserna på stryktipset kan man spela olika system och gardera sig genom att lämna in flera rader eller gardera direkt i enkelraden. Många garderingar gör tippandet dyrt, men det finns så kallade reducerade system som ger många garderingar men inte ett vattentätt tips.

En anledning till tippandets populäritet kan vara att i svensk televisions barndom tippade en viss Putte Kock en stryktipsrad varje vecka i direktsändning och hans ”gardera med kryss” citerades i många andra sammanhang för att markera att man var osäker. Putte Kock lyckades inte särskilt bra med sina tips, men en dam som lyckades pricka in alla rätt intervjuades av en tidning och fick frågan hur hon hade gjort för att lyckas med den bedriften. – Jag tog Puttes rad och vände den upp och ner blev svaret.