Fotbollsåret 2015

Vi har precis lämnat ett i mångt och mycket fantastiskt fotbollsår bakom oss där den absoluta höjdpunkten givetvis var VM i Brasilien. Men nu är det hög tid att blicka framåt och se vad som väntar i fotbollsväg år 2015, något vi tänkte göra just här.

Fotbollsåret 2015

Även om det just nu inte spelas någon fotboll i Sverige så betyder inte det att det inte gör det på andra håll i Europa. Just nu är alla stora ligor ute i Europa mitt uppe i seriespelet och de kommande månaderna kommer att ha stor betydelse för utgången av dessa.

I mitten och slutet av februari spelas åttondelsfinalerna i Champions League med returer några veckor senare. Som vanligt när det handlar om Champions League så är det några stycken högintressanta möten som väntar, kanske framför allt det mellan Zlatans Paris Saint Germain som möter Chelsea och så givetvis toppmötet mellan Barcelona och Manchester City.

I slutet av mars är det återigen EM-kval när Sverige möter Moldavien på bortaplan, en match där det krävs vinst för att att resan mot Frankrike 2016 inte ska bli alltför svår.

Slutet av mars och början av april innebär ju också att Allsvenskan drar igång, vilket alltid är ett säkert vårtecken. Återstår att se om något lag lyckas utmana Malmö FF om guldet eller om skåningarna ska ta hem tredje raka titeln.

Maj är givetvis en högintressant månad vad gäller fotboll då alla de stora ligorna i Europa avslutas, vilket alltid innebär stor spänning och dramatik.

Då det är ett år med varken VM- eller EM-spel så är årets största fotbollsmatch troligtvis finalen i Champions League som i år spelas på Olympiastadion i Berlin den 6 juni. En dryg vecka senare är det också dags för EM-kval. För Sveriges del är det Montenegro som gäller hemma på Friends Arena.

Trots att det varken är EM eller VM så innebär inte det att det inte finns några spännande landslagsturneringar att tillgå, dels Copa America som spelas i Chile under juni och juli och så givetvis dam-VM som inleds i Kanada 6 juni. Sverige spelar sin första match två dagar senare mot Nigeria och därefter väntar USA respektive Australien.

Hösten innebär såklart att de stora europeiska ligorna samt att EM-kvalet skall avgöras. För Sveriges del kommer matcherna mot Ryssland borta respektive Österrike hemma i början av september troligtvis bli helt avgörande för om det blir något svenskt deltagande i Frankrike nästa sommar.

Som sagt fotbollsåret 2015 är för alla supporters något att se fram emot och givetvis hoppas vi många härliga och spännande matcher även om det i år inte är något VM eller EM.