Hammarby IF

Hammarby IF grundades den 7 mars år 1897 och är idag en av Stockholms främsta idrottsföreningar. Föreningen går ofta under smeknamnet Bajen och representeras inom ett flertal olika sporter. Den allra främsta sport som Hammarby IF är verksamma i på elitnivå är utan tvekan fotboll, som man varit verksamma i sedan år 1915.

Hammarby IF:s fotbollsförening deltog redan i den första säsongen (1924/1925) av Allsvenskan. Sedan tillbringade det en ganska lång tid i lägre seriespel innan man tog sig tillbaka till Allsvenskan säsongen 1953/1954. Därefter har Hammarby så gott som alltid varit en del av Allsvenskan (med några undantag) fram till år 2009 då de åkte ur Allsvenskan och hamnade i Superettan, där de än idag spelar. År 2001 vann Hammarby sitt första SM-guld, som hittills är deras enda.

I Superettan spelar Hammarby relativt bra. De är kanske inte det bästa laget, men långt ifrån det sämsta. Förra säsongen placerade de sig på en femte plats och året innan det slutade de på en fjärde plats. Chanserna att ta sig upp till Allsvenskan igen ser för tillfället inte sådär jättestora ut. Det kommer att krävas en hel del blod, svett och tårar i årets säsong om de ska lyckas placera sig i toppen och därmed vinna en kvalplats till Allsvenskan.