Historiska derbyn

Derbyn spelas i så gott som alla lagsporter runt om i hela världen så det är svårt att välja ut en specifik derbymatch framför en annan. Men om vi tar oss en titt i den svenska idrottsvärlden så finner vi bland annat historiska derbyn inom sporter som fotboll, bandy, ishockey och handboll.

AIK, Djurgården IF och IF Brommapojkarna är tre Stockholmslag som har en lång rad historiska matcher i bagaget och fler kommer det att bli. De matcher som spelas mellan Djurgården IF och AIK kallas ofta för ”Tvillingderbyt”. I bandy hittar vi ett flertal orter som har mer än ett topplag och man försöker därför att lägga upp seriespelet på ett sådan sett att det blir annandagsderby, vilket innebär att annandagen till största del består av derbymatcher. Denna tradition har bjudit på en hel del historiska derbyn genom åren.

Andra historiska derbyn i världen har vi bland annat sett mellan de finska ishockeylagen HJK Helsingfors och FC Honka samt de amerikanska basketlagen New York Knicks och Brooklyn Nets för att nämna några.