Kända fotbollsderbyn

I Sverige känner nog de flesta till det som kallas för ”Tvillingderbyt”. Tvillingderbyt är namnet på de matcher som spelas mellan Stockholmslagen Djurgården IF och AIK i fotboll.

Anledningen till att man kallar det för just ”Tvillingderbyt” är för att båda föreningarna grundades år 1891 i Stockholm och är därmed två jämngamla lag. Det som är speciellt med Tvillingderbyt är att dessa matcher ofta har varit de som dragit in flest antal åskådare genom årens lopp. Båda lagen har stora supportergrupper som alltid finns på plats för att stötta sina lag och flera av dessa matcher har kommit att klassas som historiska derbyn.

Andra svenska fotbollsderbyn i Sverige spelas bland annat mellan Göteborslagen IFK Göteborg och BK Häcken, de skånska lagen Malmö FF och Helsingborgs IF samt de småländska lagen Kalmar FF och Östers IF.

Om vi tar en titt i den internationella idrottsvärlden så finner vi historiska fotbollsderbyn mellan fotbollslag som FC Barcelona och Espanyol (Barcelona, Spanien), Juventus FC och Torino FC (Turin, Italien) samt Liverpool FC och Everton FC (Liverpool, England) som brukar kallas för Merseysidederbyt eller Liverpoolderbyt.